قابلیت گیاهان شورروی حاشیه تالاب های کویری ایران از نظر ارزش غذایی و کیفیت علوفه ( مطالعه موردی: مراتع حاشیه کویر میقان اراک) |
کد مقاله : 1072-SALTLAKEDUST (R1) |
نویسندگان |
عباس احمدی * دانشگاه آزاد اسلامی واحداراک، گروه منابع طبیعی و محیط زیست و مرکز تحقیقات امنیت غذایی |
چکیده مقاله |
شوره زارهای مرطوب و اراضی حاشیه کویرهای ایران که پوشیده از بوته های هالوفیت و شورروی هستند، به لحاظ کمی و کیفی نقش مهمی در تأمین علوفه دام ایفا می نمایند. در تحقیق حاضر کیفیت علوفه ده گونه شورپسند (هالوفیت) و مقاوم به شوری شامل در مراتع شورروی حاشیه کویر میقان اراک (استان مرکزی) در سه مرحله فنولوژیکی رشد رویشی، گلدهی و رسیدن بذر مورد بررسی قرار گرفت. شاخص های کیفیت علوفه از قبیل شامل ماده خشک(DM)، پروتئین خام (CP) ، دیواره سلولی منهای همی سلولز(ADF) و دیواره سلولی(NDF) فسفر(P) و غیره با روشهای استاندارد در آزمایشگاه اندازه گیری شد. اطلاعات بدست آمده با استفاده از آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد که اثر شاخص های کیفیت علوفه بین ده گونه و نیز مراحل رشد فنولوژیکی اختلاف معنی داری از نظر آماری در سطح %1 دارند. در اکثر گونهها با پیشرفت مرحله فنولوژیکی، از میزان پروتئین خام کاسته و بر میزان ADF و NDFافزوده شد. گونه قره داغ دارای بیشترین میزان پروتئین خام در مرحله رویشی و کافوری دارای کمترین پروتئین در مراحل گلدهی و بذردهی بوده است. بالاترین درصد ADF در گیاه شصت عروسان و کمترین آن در علف شور به دست آمد.بیشترین ارزش نسبی علوفه در گونه قره داغ و کمترین آن در چمن شور مشاهده شد. به طور کلی نتایج حاصله موید پتانسیل خوب گیاهان شورپسند و مقاوم به شوری به عنوان منبع علوفه دام و نیز احیای مراتع خشک و نیمه خشک می باشد. |
کلیدواژه ها |
کیفیت علوفه، مرحله فنولوژیکی، ارزش غذایی نسبی، هالوفیت، کویر میقان |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |