مطالعه تحمل به شوری در ژنوتیپ‌های مختلف سورگوم
کد مقاله : 1106-SALTLAKEDUST
نویسندگان
محسن سیلسپور *
بخش تحقیقات کشت گلخانه ای، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی،ورامین،، ایران
چکیده مقاله
در این پژوهش، تحمل به شوری پنج رقم سورگوم (اسپیدفید، کیمیا، پیام، سپیده و پگاه) در پنج سطح شوری آب آیباری (آب غیر‌شور، و شوری 4، 8، 12 و 16 دسی‌زیمنس بر متر) در گلخانه مطالعه شد. اثر رقم و اثر تنش شوری بر میانگین کلیه صفات اندازه‌گیری شده معنی‌دار بود. در شوری های 4، 8، 12 و 16 دسی‌زیمنس بر متر، وزن خشک اندام هوایی به‌ترتیب 2/16%، 1/35%، 7/55% و 4/69% نسبت به شاهد (72/5 گرم در بوته)، کاهش نشان داد. از ضریب حساسیت به تنش فیشر و مورر برای ارزیابی حساسیت به شوری ارقام بر اساس وزن خشک اندام هوایی استفاده شد. بر اساس ضریب حساسیت به تنش شوری، رقم اسپیدفید کمترین ضریب حساسیت به شوری (73/0) و رقم پگاه بیشترین ضریب حساسیت به شوری (21/1) را دارا بود. رگرسیون بین سطوح مختلف شوری با وزن خشک اندام هوایی برای هر رقم تعیین شد. بر این اساس، وزن خشک اندام هوایی ارقام اسپیدفید، کیمیا، پیام، سپیده و پگاه در شوری‌های 89/13، 95/12، 73/9، 62/9 و 50/9 دسی‌زیمنس بر متر، 50% کاهش یافت. بر اساس نتایج، رقم اسپیدفید از تحمل به شوری بیشتری نسبت به دیگر ارقام برخوردار بود و برای کشت در شرایط آب و خاک شور توصیه می‌گردد.
کلیدواژه ها
سورگوم، شوری، وزن خشک
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر