راهکاری نوین برای کاهش آلودگی هوا : از ضایعات تا منابع پایدار
کد مقاله : 1134-SALTLAKEDUST
نویسندگان
بابک خیام باشی *1، زهرا صادقی2
1بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران.
2عضو هیات علمی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران
چکیده مقاله
مدیریت ضایعات کشاورزی مانند کاه و کلش برنج یکی از چالش‌های زیست‌محیطی است که سوزاندن این مواد منجر به انتشار آلاینده‌های مضر نظیر ذرات معلق و گازهای گلخانه‌ای می‌شود و کاهش کیفیت خاک می‌شود. این پژوهش به بررسی استفاده از موسیلاژ به‌دست‌آمده از گیاهان به‌عنوان راهکاری زیست‌محیطی و پایدار برای مدیریت این ضایعات و بهبود خاک پرداخته است. در این روش، از موسیلاژ گیاهی به‌عنوان یک ماده زیست‌تجزیه‌پذیر و چندمنظوره استفاده شده است. موسیلاژ گیاهی به‌دلیل خواص چسبندگی و توانایی جذب ذرات معلق، به‌عنوان عاملی مؤثر در تثبیت کاه و کلش و جلوگیری از پراکندگی آن‌ها به محیط‌زیست به کار گرفته شده است. نتایج اولیه نشان می‌دهد که ترکیب کاه و کلش با موسیلاژ گیاهی ، علاوه بر کاهش آلاینده‌های هوا، امکان تولید محصولات زیستی نظیر عایق‌های حرارتی و کودهای آلی را فراهم می‌کند. این روش نه‌تنها به‌عنوان راهکاری زیست‌محیطی برای مدیریت ضایعات کشاورزی مطرح است، بلکه می‌تواند به بهبود کیفیت هوا و کاهش اثرات منفی تغییرات اقلیمی کمک کند. یافته‌های این پژوهش نشان‌دهنده پتانسیل بالای این رویکرد برای جایگزینی روش‌های سنتی و مخرب در مدیریت پسماندهای کشاورزی است.
کلیدواژه ها
کاه و کلش برنج، موسیلاژ گیاهی ، آلودگی هوا، مدیریت پایدار، زیست‌تجزیه‌پذیر
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر